Over ons

Pot & Berden interieur heeft inmiddels een traditie opgebouwd in het organiseren van masterclasses. Tijdens de allereerste editie ‘Meesters bij Pot’ in 2013 stond Gerrit Thomas Rietveld centraal. Dit was het startsein voor een vruchtbaar vervolg waarbij inmiddels vele meesters de revue passeerden, waaronder: Benno Premsela, Charles en Ray Eames, Pierre Paulin, Mart Stam, Mies van der Rohe, Le Corbusier, Arne Jacobsen en Achille Castiglioni.

Waar we tot nu toe steeds meesters uit het verleden een hoofdrol gaven, daar hebben we nu een primeur. Centraal staat een meester die nog altijd succesvol en grensverleggend is, Jean Marie Massaud.

masterclass 12 maart 2020

De meester aan het woord

Jean Marie Massaud

jean marie massaud

Ontwerpen is de kunst van het weglaten, steeds meer weglaten…”

Waarom hier alvast iets vertellen wat Jean Marie Massaud zelf veel treffender verwoordt? De meester neemt ons aan de hand van zijn ontwerpen en architectuurprojecten mee in zijn ontwerpfilosofie en legt uit hoe hij zich heeft ontwikkeld tot een minimalist met als motto: ontwerpen is de kunst van het weglaten, steeds meer weglaten…

Zoektocht naar het onbekende
De vaste bijdrage van ontwerper Karel Boonzaaijer gaat deze keer over de zoektocht naar het onbekende, naar bestaansrecht. Steeds verder terug naar de kern, vormgeven aan iets wat er nog niet is. Het is een gevecht tegen vooroordelen, geeft hij aan. Wat zijn de bronnen van inspiratie? Niet de bladen, beurzen en trendgoeroes, maar vooral de schoonheid van kunst en die van het alledaagse leven.

Bezoek Provinciehuis Antwerpen
‘Duurzaamheid en uitdagende architectuur zijn geen tegenpolen’

We beginnen de dag met een bezoek aan een unieke locatie, het Provinciehuis in Antwerpen. Op 8 november 2019 officieel geopend, maar nog niet open voor bezichtigingen. Voor de bezoekers van de masterclass wordt een uitzondering gemaakt. Wij hebben de primeur van een lezing over en rondleiding door dit markante gebouw, ontworpen door architectenbureau XDGA met duurzaamheid als uitgangspunt. We zullen ontdekken dat verregaande duurzaamheid en uitdagende architectuur geen tegenpolen zijn.

Prijsvraag

Ontwerp een luxe eetkamerfauteuil

Deze prijsvraag is alleen voor de deelnemers aan de masterclass. Ontwerp een fauteuil die voldoet aan de hoge eisen die MDF Italia aan haar meubels stelt. Onderscheidend, vernieuwend en fraai vormgegeven, comfortabel en met een bepaalde slankheid. Een fauteuil die de sfeer en gezelligheid van de eettafel versterkt. De stoel dient gestoffeerd te zijn en de juiste zitdiepte en –hoogte te hebben en passen onder een tafel van 69,5 cm hoogte onderkant blad.

De jury

Uw uitgewerkte idee kunt u inleveren in schetsvorm, als definitief ontwerp, als maquette, als… noem maar op. Als het maar voor 9 maart binnen is op onderstaand adres. En dan? Dan wordt uw idee beoordeeld door een jury bestaande uit de meester zelf, Jean Marie Massaud, Karel Boonzaaijer en Frederik Billiau, general sales director van MDF Italia. De winnaar wordt vervolgens bekend gemaakt tijdens de masterclass bij Pot Interieur op 12 maart

De prijs

Die winnaar wordt vervolgens uitgenodigd voor een weekend Milaan (vrijdag tot en met zondag, twee nachten) als gast van MDF Italia en Pot Interieur. Vliegtickets en hotelovernachting worden aangeboden. Naast een diner op vrijdagavond, staan ook een bezoek aan het hoofdkantoor en de showroom in Milaan van MDF op het programma.

Extraatje

Maar daarmee houdt het niet op. Want het winnende ontwerp wordt door de directie van MDF Italia nogmaals beoordeeld op uniekheid en uitvoerbaarheid. Blijkt het dan in het MDF Italia-concept te passen, dan kan de winnende (interieur)architect een telefoongesprek uit Milaan verwachten. Voor een vervolgafspraak. Waarmee hij of zij in de toekomst wellicht collega wordt van Jean Marie Massaud en andere grote ontwerpers van dit Italiaanse topmerk.

U kunt uw inzending insturen naar:

Pot & Berden interieur, t.a.v. Dave Vlegels
Nieuwendijk 89, 4571 LH Axel

programma

donderdag 12 maart 2020

9:30 – 10:00
Ontvangst met koffie Provinciehuis Antwerpen

10:00 – 11:45
Lezing en rondleiding Provinciehuis Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

12:30 – 14:00
Lunch Mia’s in Axel, Kanaalkade 3, 4571 CD Axel

14:15 – 15:30
Lezingen Jean Marie Massaud en Karel Boonzaaijer bij Pot in Axel, Nieuwendijk 89, 4571 LH Axel

15.30 – 15:45
Uitreiking prijswinnaar architectenprijsvraag

15:45 – 16:30
Bezoek winkel

16:30 Borrel

Meesters bij Pot

Schrijf u in voor deze masterclass